Alergia alimentara

Sau reactia adversa la hrana este frecvent intalnita in cazul pacientilor alergici. Semnele clinice sunt similare cu cele intalnite in alergia cauzată de diferiti factori din mediu (polenuri, acarieni): prurit (scarpinat), lins, eritem (roseata), pododermatita, otită alergica, conjunctivită alergica,  infectii secundare asociate (bacteriene, Malassezia). Leziunile cutanate formează de obicei o hartă lezională caracteristica, iar pruritul intereseaza de obicei zona capului si a extremitatilor. Diagnosticul de certitudine nu se pune neaparat cu usurinta intrucat este nevoie de o dieta de excludere de minim 8 saptamani. Dieta de excludere va fi aleasa cu mare grija de catre medicul generalist/specialist in dermatologie. Nu orice dieta hipoalergenica este utila pentru diagnostic. Dietele optime sunt caracterizate de o hidroliza corespunzatoare, iar proteinele continute trebuie sa fie cu adevarat potrivite pacientului care urmeaza o astfel de dieta.

Testele serologice (efectuate din sange) NU pot fi utilizate pentru diagnostic. Scopul acestora este de screening/cercetare si nu ar trebui sa inlocuiasca sub nicio forma dieta de excludere.

Dupa finalizarea dietei de excludere, urmeaza dieta de reprovocare. In aceasta perioada se va demonstra ce fel de proteina/e determina simptomele alergice.